HTML

A hétköznapi élet fontos témái

Oldalunk a hétköznapi élet egészét átfogja , benne vaskos humor illetve komoly témák. A mocskosabb dolgokért menjetek a napiszarhoz ...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.02.10. 23:22 tsunami00

Az egészséges életmód

 

 
A mai médiában nagyon sokat lehet olvasni erről a témáról különböző magazinok és napilapok hasábjain. De a különböző csoda- és sztár diéták gyakran ellentmondásba ütköznek. Biztosan mindenki emlékszik még a Nagy fogyás című műsorra, ahol a két magyar guru mérte össze tudását. Azt nem engedhették meg, hogy a műsor keretein belül, ne érjenek el látványos fogyásokat, ezért a csodadiétájuk alapja a kalóriák drasztikus megvonásában volt keresendő. Ez a módszer „elvi hibás” . Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy a műsor után, egy-két kivételtől eltekintve visszahíztak. Itt jött képbe az úgynevezett jojo efektus. A diétázok nagytöbbsége küzd ezzel a problémával, a nehezen leadott kilók pár hét eltelte után visszajönnek, sőt gyakran a lelassított anyagcsere miatt plusz kilók is feljöhetnek és fel is jönnek adott esetben. Minden az anyagcserén múlik. Nem lenne sokkal kellemesebb a fogyókúra ha mondjuk lehetne közben enni? A válasz igen. Az eredményes fogyás záloga az anyagcsere felgyorsításán múlik. Ennek legegyszerűbb formája a rendszeres étkezésben valamint a testmozgásban keresendő. Persze lehet próbálkozni különféle csoda tablettákkal, amik álomba illő fogyást ígérnek, de nem egyszerűbb ésszerű keretek között, saját akaratunk és elhatározásunk segítségével változtatni életünkön? Mint mindig, itt is az első lépés a legnehezebb. A kulcsszó az életmódváltás. Első hallásra furán hangzik, de a siker záloga mégis ebben keresendő. Nem szaporítom tovább a szót, a lényegre térek. Mint minden leírásnál, itt is az étrendről szeretnétek végre olvasni. Egy alapelvet fogok megosztani veletek, de ez sem szent írás, mindenkinek más jön be.
A legfontosabb a kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozás. Napi szinten legalább 6 étkezésnek kell lenni. Az egyes adagok mérete egyénenként változik. A legfontosabb dolog az, hogy mit lehet enni.
Elsősorban fehérje fogyasztása javasolt. Ez nagy mennyiségben található meg a húsokban, sovány tejtermékekben, esetleg szója. Húsok közül a soványt kell előnyben részesíteni, ilyen a csirkemell, pulykamell, rövid karaj valamint tejtermékek közül elsősorban a cottage cheese, de lehet kefírt, natúr joghurtot esetenként sovány túrót fogyasztani.
 A módszer lényege a szénhidrát minőségén múlik. Kerülendők az egyszerű, gyors felszívódású szénhidrát források pl: pékárú, cukor, banán, barack, dinnye stb. Helyette az összetett szénhidrátok fogyasztása ajánlott. pl: rizs, krumpli, bab, lencse, zabpehely. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik a zöldségfogyasztás, itt elsősorban uborka, paradicsom, paprika, répa, brokkoli stb. jöhet szóba.
A zsírok fogyasztását a minimumra kell szorítani, persze fontos a zsírbevitel, de nem mindegy hogy milyen forrásból tesszük mindezt. A szobahőmérsékleten szilárd zsírok, az úgynevezett telített zsírokat kerülni kell. Helyette a telítetlen, illetve többszörösen telítetlen olajok fogyasztása javasolt, ilyen a növényi olajok nagytöbbsége, a legjobb választása az olíva olaj és a lenmagolaj.
 
A továbbiakban ki fogom fejteni a testmozgás valamint a gyakran figyelmen kívül hagyott folyadékbevitel fontosságát!
 
Ha további segítségre szorultok vagy esetleg személyre szabott diétát szeretnétek, várom a leveleitek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tsunami.blog.hu/api/trackback/id/tr801748102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása